Blanding eller renraset?

04.05.2020

I det siste har det florert innlegg fra ulike triste familier/valpekjøpere som virkelig har kjøpt katta i sekken. De forteller om grusomme sykdommer deres kjære hunder har, og har hatt siden de ble født. De forteller om oppdrettere som avler i STOR skala, som avler bevisst på linjer/hunder som gir sykdom og som ikke tar ansvar for det de har gjort.

I kjølvannet av slike innlegg, ser mange "oppdrettere" av blandingshunder sitt snitt til å markedsføre sine valper som MYE FRISKERE enn renrasede hunder. For det gjelder jo såklart hver eneste oppdretter i hele Norge, når noen få oppdrettere ikke gjør jobben sin og er sitt ansvar bevisst. Kjøpere som leser finn.no annonser biter på - for de har selvfølgelig lest disse innleggene på facebook om valper som er født syke og oppdrettere som driter i valpen etter den er betalt for. Det folk glemmer å tenke på, er at dette IKKE er regelen blant oppdrettere i Norge. Det er unntaket. Ja, det dukker etterhvert opp ganske mange saker hvor oppdrettere ganske tydelig avler på syke hunder, eller hunder som gir syke valper, og som ikke vil gjøre opp for seg. Men det er ikke slik at alle rasehundoppdrettere er sånn.  Du vil de neste månedene få se annonser der:

- blandingshunder er mye friskere enn rasehunder
(de fleste rasehunder blir faktisk helsesjekket, derfor avdekkes det oftere hos disse enn hos blandingshunder)
- blandingshunder kan ikke bli syke, ettersom de er blandet
(man mister ikke plutselig alle gen for sykdom selv om hunden er blandet)
- blandingshunder har mye bedre gemytt
(igjen, man mister ikke arvelige betingede problemer selv om den er blandet)
- rasehundoppdrettere tar alt for mye for valpene sine
(blandingshunder koster svært ofte like mye som den dyreste rasen den er blandet av)
- det er tryggere å kjøpe blandingshunder, for de har ikke vokst opp i en kennel
("en kennel" er bare en familie med avlshunder, som har hundene som familiehunder og i tillegg avler på dem. De har oftest fantastiske oppvekstvilkår)
- kongefamilien i både Norge og Sverige har blandingshunder
(hver enkelt må finne en type hund som passer for seg, å bruke kjendiser som markedsføring for blandingshunder er bare tullete)
- doodler, chipoo, og andre designerblandinger blir snaaaart en egen rase
(ingen blandingshunder overhode er i ferd med å bli FCI registrerte hunder, selv ikke de med fancy designernavn. Og var det ikke en blandingshund du ville ha? Hvorfor markedsføre den som "snart renraset"?)

Og folk vet ikke bedre - så det kjøper. Men har du tenkt på at en blandingshund består av ulike raser? Dersom du ikke ville hatt en schæfer fordi alle schæfere er så syke i hoftene/ryggen, og du ikke ville hatt en labrador fordi alle labradorer er så plaget med ører og allergi.. Hva får deg til å tro at dersom du blandet disse to, så forsvinner alle disse problemene av seg selv? En blandingshund er en blanding av forskjellige raser - og kan selvfølgelig arve akkurat de samme sykdommene og problemene som rasene er utsatt for? Faktisk, har du en chihuahua med patella - men du vet det ikke fordi du ikke skal bruke den i renraset avl eller utstilling, og parer den derfor med nabobikkja som er en pomeranian, også den med patella - uten at eier vet det. Eller kanskje den vet det, men det har jo ikke så mye å si. Det er jo bare blandingshunder. Hvorfor skal ikke samtlige av disse valpene få patella?

Genetikken fungerer faktisk ikke sånn. Jo, det er slik at ved utavl (altså pare hunder som ikke er i slekt i det hele tatt) så minimerer man sjansen for å doble de syke genene. Dette skjer jo da ved blandingsavl. Men uten å helseteste foreldredyrene, hvordan vet man at ikke både mor og far har feks HD? Da hjelper det lite å utavle. Og hvor mange blandingskull har foreldre som er helsesjekket på noe vis, utover den årlige sjekken som ser overfladisk på hunden? Dersom du vil drive avl, hvorfor ikke lære deg opp på emnet, få tak i gode avlshunder av en type som passer deg, lære det du kan om rasen og avle så gode hunder som mulig? Hvorfor ta et kull på blandingshunden, bare fordi den er så søt?

Så hvorfor ser vi slike saker, som at en "oppdretter" av renraset hund har hatt over 100 valper på 2 år, og 80% av disse valpene er syke med allergi? JO, fordi det finnes kjøpere. Folk lar seg lure, de undersøker ikke, de bare ser en søt valp på finn.no og tenker at den MÅ jeg ha! Okei, så får jeg ikke treffe moren. Eller valpene er adskilt fordi de slåss i valpekassen (wtf??). Eller du ser at flere hunder hos "oppdretteren" sitter i bur eller er fulle av eksem, er tynne eller kanskje er tomta full av drit. Nettopp fordi du tenker at du må 'redde' en av disse valpene, får denne oppdretteren lov til å fortsette sitt oppdrett. Oppegående, voksne mennesker, som aldri ville latt seg lure av en bilselger, som undersøker bilen opp og ned og ikke skriver under noen avtale som fritar bilselgeren noe ansvar dersom bilen er et vrak .. Disse oppegående menneskene, kjøper likevel en valp helt uten å undersøke. Jeg mener ikke at dette fritar oppdretter fra å stilles til rette. Men du har faktisk en undersøkelsesplikt selv også.

Så hvor eller hvordan kan man sikre seg at oppdretteren din ikke er en sånn en du vil få problemer med senere?

- Spør raseklubben om de har kjennskap til oppdretteren
- Spør på facebook
- Se om oppdretter har en gruppe for valpekjøpere på facebook, eller om det kanskje går an å få kontakt med valpkjøpere på andre måter
- Sjekk at foreldrenes stamtavler ikke er fulle av sykdommer, sjekk også tidligere avkom mm. (Dogweb hos NKK, du trenger ikke være medlem)
- Sørg for å få treffe mor eller andre hunder på kennelen
- Se på forholdene, er det ryddig, rent, hundene virker i godt hold, snille, sosiale, er valpene rene, er det mye drit feks over alt?
- Sørg for å få se at valpene er registrert. Sørg for å få med papirer som pass, helseattest, stamtavle og lignende
- Dra hjem til oppdretter. Ønsker oppdretter at dere skal møtes et sted bør varsellampene lyse
- Depositum er normalt, denne skal sikre begge parter at valpen er reservert. Sørg for å få kvittering eller annet bevis på betalt depositum. 
- Stiller ikke oppdretter noen krav eller spørsmål, så bør varsellampene lyse
- Svarer oppdretter unnvikende eller er vanskelig å få kontakt med, tenkt deg godt om, du skal tross alt ha kontakt med denne personen i forhåpentligvis minst 15 år
- Er ikke oppdretter interessert i videre kontakt, eller villig til å hjelpe, stille opp ved små og store problemer, ikke ønsker å kjøpe valpen tilbake ved evt omplassering, så tenk deg godt om
- Let gjerne på nett om hva man bør spørre oppdretter om, ikke godta halvgode svar
- Finnes det ingen bilder noen steder av hundene på nett, ingen hjemmeside, ingen facebook, ingen steder å sjekke at hundene blir brukt eller hva oppdretter gjør med hundene, så bør det være en god grunn. De fleste oppdrettere er på nett idag og deler villig om sine hunder.
- En god oppdretter tar heller ikke i mot alle valpekjøpere - de vet hva de har og hva valpene vil trives med og trenger, og takker nei til henvendelser fra folk som ikke er passende

Du har faktisk et ansvar du også, som vil kjøpe hund, om å undersøke godt før kjøpet. Impulskjøp ender svært ofte i syke hunder eller omplasseringer. Ikke kjøp fra oppdrettere som har enormt mange kull i året, eller som ikke gjør noe med avlsdyrene (helse, brukstester, utstilling eller andre objektive måter å teste hunder på). Og tro nå for all del ikke på alt som blir skrevet i annonser - de er selgere, de skal markedsføre SITT produkt (valper) og selvfølgelig er akkurat deres hunder så mye friskere og bedre enn alle andres....