Kjøp av valp

12.01.2021
Ulike oppdrettere praktiserer dette med kjøp og salg av valper, ulikt. Det finnes ikke én riktig måte å gjøre det på, men man skal passe seg for avtaler som høres urimelig ut. Eller for oppdrettere man får en dårlige følelse for, enten det gjelder oppfølging, papirer eller dyrevelferd.


Innimellom dukker det opp innlegg på facebook eller i andre forum, hvor kjøpere har blitt lovet valp, kanskje betalt depositum. De er triste og ofte sinte, og skjønner ikke hva som har skjedd. Noen ganger misforstår man hverandre, man oppfatter tekst og samtaler ulikt, mens den ene tror at ting er avtalt, har kanskje den andre ment å ikke gi noen lovnader. Kjøp av valp er en stor emosjonell avgjørelse, og man får litt følelsene utenpå kroppen. Dette gjelder i stor grad oppdrettere også, som elsker valpene sine, og bruker uendelig mye tid med dem. Det er derfor lett at det oppstår misforståelser eller uenigheter. 

For en oppdretter er valpene etterlengtet, ønsket og nødvendig for å opprettholde rasen. De krever mye arbeid, og det er stort sett mest utgifter med å drive et lite oppdrett med 1-4 kull i året. Derfor legger mange oppdrettere ut sine kullplaner før de er født, kanskje før paring også, slik at de har potensielle og interesserte familier til valpene på et tidlig stadium. Man skal være klar over at det er svært få, og absolutt ingen seriøse, som lover ut valper til folk, før de er født. Man vet ikke hvor mange man får, hvilke kjønn eller farger, hårlag, eller om det blir noen levende valper i det hele tatt. Egne planer kan plutselig endre seg underveis, eller man får forespørsel fra mer interessante hjem. Derfor skal man ALDRI love ut valp, før de er født. Tar man kontakt med en oppdretter før de får valpene, så må man tenke på dette. At det ikke er sikkert at man får en av valpene denne runden. Dersom alle hadde vært klar over dette, og alle oppdrettere hadde vært tydelig på dette, ville det nok blitt færre skuffede familier. Her på kennel Fjelltroll gjør vi det på følgende vis:

- Kjøpere tar kontakt med oss gjennom hele året, gjennom hjemmesiden, facebook, fra anbefalinger fra andre, kanskje gjennom bekjente eller på annonser. Vi noterer navn, epost adr/tlf nr når noen tar kontakt, til en helt uformell interesseliste.

- Oppdateringer får alle gjennom hjemmesiden og facebooksiden vår. Dvs, vi holder ikke kontakten underveis og oppdaterer alle privat.

- Når valper blir født får alle på listen en fellesmail, med litt informasjon om kullet og endel spørsmål. Vi vil da bli litt kjent med alle familiene, og finne ut hvem av dem som får kjøpe valp den aktuelle runden.

- De som blir utplukket får tilbud om å reservere valp.

- De som ikke får valp, blir informert om dette og hvorfor. Endel (faktisk de fleste) får spørsmål om de vil fortsette å stå på listen til neste kull.

- De som har takket ja til valp må betale depositum. Vi venter ofte til valpene er minst 2 uker før vi lover valp til noen, da det ikke er så uvanlig at valper dør de første 14 dagene. Man har ingen garantier etterpå heller, men det er mer sjeldent iallefall. 

- Når man har betalt depositum er det som en bindende avtale mellom partene. Men vi har følgende unntak: dersom valpen viser seg å være syk eller skadet, ha et utypisk temperament eller får eksteriøre feil. Dersom det dukker opp opplysninger om kjøper som er så grove at vi absolutt ikke vil selge valp dit. Eller dersom det skjer uventende hendelser i familien som gjør at valpen ikke vil få det så bra som vi ønsker. Dvs, man får ikke tilbake depositumet dersom man plutselig finner en annen oppdretter som har valper i andre farger etc, eller man plutselig oppdager at man ikke har råd til å kjøpe valp likevel, ombestemmer seg etc. Depositum betyr også at vi som oppdrettere ikke kan selge valpen til noen andre, ombestemme oss etc. 

- Mens valpene vokser får kjøperne oppdateringer, bilder og selvfølgelig komme på besøk så ofte de vil.

- Ingen får velge valp helt selv, med mindre man er svært erfaren og kommer på besøk ofte for å bli kjent med valpene. Underveis som valpene vokser til, vil vi se mer av deres personlighet og eksteriør. De forskjellige hjemmene har ulike ønsker for bruk og ulike måter å holde hund på. Derfor hjelper vi til med å velge hvor de ulike valpene skal. Vi kjenner dem best og må også ta hensyn til alle kjøperne, ikke bare en eller to. Dessuten skal vi ofte ha en selv i kennelen, og vi forbeholder oss alltid retten til å velge vår valp først. 

- Det er altså ikke farge på pels eller øyne som bestemmer hvor valpene skal, ei heller den som ser søtest ut på bilder, eller kom løpende bort først under besøk. Vi velger sammen, basert på personlighet og hva valpen skal brukes til.

- Valpene er leveringsklare ved 8-9 ukers alder, og vi krever i stor grad at man henter ved denne alderen. Man vet ca 2 mnd før henting, at valpen kommer da, så det bør la seg gjøre å tilpasse både fritid og jobb.

- Alle våre valper blir registrert i Norsk Kennel Klubb, ID chippet, vaksinert og helsesjekket.

- Det blir skrevet kontrakt, hvor det står noe om forventninger til både kjøper og selger, hvilke krav man har, forkjøpsrett etc. Denne sendes på forhånd så man kan lese den i fred og ro. 

- Vi ønsker gjerne mye kontakt med alle våre valpekjøpere, og svarer på spørsmål og hjelper til med det vi kan. Kontakten styres av kjøper, vi vil ikke være masete oppdrettere.