Mosjonering av valper

04.03.2020

Vil påpeke at dette er slik vi gjør det med våre hunder, med vår flokk, og som vi anbefaler våre valpekjøpere og andre som spør. Det betyr ikke at det er det eneste riktige, eller at dette fungerer for alle. Vi skriver ut ifra våre erfaringer, som ikke bare gjelder husky, men også andre raser. Mange raser skal man være veldig forsiktige med de første 2-3 leveårene (store raser som vokser sent og har mye leddproblemer), mens blant annet Siberian Huskyen og Norsk Buhund tåler mer tidligere. Ta hensyn til din valp, og spør gjerne oppdretteren din om råd dersom du er usikker.

Vi mener at valper ikke skal ha mosjon. Mosjon som for oss betyr jogging, sykling, løping etter vei, lange turer i høyt tempo. Altså trening hvor hunden ikke selv får bestemme tempoet og avstanden. Trening hvor målet er at valpen skal slites ut fysisk.

En valp skal lekes med, sosialiseres, miljøtrenes, bli husren, lære husets regler, bli kjent med hagen/nærområdet, og luftes regelmessig. Det er som regel nok for en valp den første tiden. Så skal man lære valpen å gå i bånd, kanskje skal den også lære å gå pent i bånd. Noen vil begynne å øve på å ha på sele, og at det er da helt greit å trekke i den. Det er lurt å begynne med helt korte turer, og øke ettersom valpen blir eldre. De første månedene holder dette ofte for valpen. Heller ikke nå mener vi det er lurt å sette i gang med ordentlig trening. Legger man inn litt miljøtrening og hodetrim underveis, blir valpen mer sliten av det, enn å feks jogge med den. Øk lengden på turen etter hvert, men turene bør ikke være i høyt tempo så lenge valpene er små.

Vi tar med valper på turer i skog og mark, helt korte turer som går mer ut på å snuse og utforske enn at den skal bevege seg fremover, helt fra de er 6 uker gamle. Dette bygger muskler og utholdenhet, de får hodetrim og blir slitne. Men turene er ikke lange, og valpene skal ikke måtte bevege seg fort fremover. Når de løper løse i skogen bestemmer de selv tempoet, og kan legge seg ned for å hvile når de vil. Dette fortsetter vi med til de er 6-8 mnd gamle (kommer litt an på utvikling og modenhet), først da får de bli med de voksne hundene på helt korte turer med sele på. Altså er det nå vi begynner innkjøringen av hunder som skal lære å trekke. Vi synes ikke det skal dreie seg om at valpen skal bli sliten av turen det første året, men å lære å ha på sele, stå rolig i spannet, bevege seg fremover, og å synes det er moro å trekke. Man må alltid følge med på valpen, det kan være lurt å avslutte turen før valpen er helt "ferdig". La den alltid ha lyst på mer!

En veldig ung valp trenger mye hvile, og skal sove mer i løpet av en dag enn den skal være aktiv. Dersom man synes valpen er urolig eller masete er det mye mer fornuftig å gi den hjernetrim enn det er å slite den ut fysisk. Innimellom er også det helt greit, men gjør man det til en vane å virkelig slite ut valpen fysisk hver eneste dag, vil den kunne bli stresset av det. Stress viser seg ofte som piping, pesing, vandring i huset, biting i ting/hender ol, hopping på folk mm.

Valper som trenes hardt og mye som små, vil kunne kreve mer når de vokser til. Det kan øke stressnivået hos hunden, og de kan bli "heite i toppen". Det kan resultere i biting, løping i møbler, biting på eiers ting, hopping på folk, bjeffing, uling, utagering i møte med folk eller hund osv. De samme problemene kan man få dersom valpen ikke får tilfredsstillende med tur og hodetrim. Det gjelder å finne balansen som passer akkurat din valp. Det vil kunne variere noe ut ifra hvilken rase du har, hvilke linjer valpen kommer fra og selvfølgelig hva den skal brukes til som voksen hund. En valp som er tiltenkt løp eller mye trening, vil ikke "ta skade av" å brukes mer som valp, så lenge man passer på valpens fysiske utvikling (med tanke på feks ledd). En valp som derimot skal fungere som familiehund kan det være lurt å ta det roligere med. Husky-valper tåler mer enn mange andre raser, men man bør uansett ta hensyn til valpens kondisjon, alder og utvikling når man skal ta den med på tur.

Man bør også være forsiktig med å slippe valpen løs sammen med mange store hunder samtidig, eller sammen med unghunder som synes det er moro å trykke valpen mot bakken/"mose" den/rive den overende. En valp på samme alder/samme størrelse, eller en rolig og fornuftig voksen hund er bedre å sosialisere valpen med. La den leke, i korte økter, og ta den i bånd igjen før den blir sliten. Vær også nøye på hvilke hunder den får hilse på, la den ikke få negative erfaringer slik at den blir skremt/redd. Og husk å passe på at valpen ikke hilser på uvaksinerte hunder før den har fått sin 12-ukers vaksine.

Hvile er like viktig å lære valpen som noe annet. En stresset hund er ikke moro å ha i hus, og jo tidligere den lærer at den kan hvile i buret sitt/sengen sin, jo lettere vil det være. Lær den at den kan ligge i ro selv om folk beveger seg i huset, at den kan ligge i ro når det kommer folk på døra, eller selv om det skjer noe utenfor vinduet. Lær den at en dag kan være kjedelig, uten at det skjer noe særlig, slik at den ikke blir stresset av lite/ingen aktivitet en dag. Det hender man blir syk, eller kanskje har det veldig travelt en dag, og det eneste man får til er korte lufteturer.

Når valpene blir 6-8 mnd begynner vi å venne dem på sele, og ha dem med i et lite spann, kun for tilvenning. Da begynner de med turer på rundt 500 meter i rolig fart, og så slippes de løs og får løpe ved siden av spannet i 500 meter til. På forhånd har de da løpt løse i skogen siden de var små, og fått bygd både muskler og utholdenhet. Turene blir lengre jo eldre de blir. Først når de passerer året får de begynne å være med på "vanlige" turer sammen med resten av spannet.

Igjen vil vi påpeke at dette er hva som etterhvert har vist seg å fungere hos oss. Det gir blide, fornøyde hunder, med lite stress og lyd. De hviler godt når de skal, og arbeider godt når de skal det. Vi trener derimot ikke våre hunder for å vinne løp, men for hobbykjøring, tur, familie, utstilling og annen bruks. Dersom du lurer på dette med trening av huskyvalper som skal brukes til løp, anbefaler vi at du tar kontakt med noen som driver med nettopp dette - for å få gode råd og tips fra noen som har mye erfaring på dette området. Vi kan henvise til løpskjørere om ønskelig, vi kjenner og vet om flere.