Valpetid

06.07.2020

Gratulerer! Du har nå blitt vurdert, utspurt og gransket, og vært så heldig og kommet gjennom nåløyet. Vi tar ikke lett på avgjørelsen når vi skal velge hjem til de små valpene våre, du har altså fått vår tillitt og vi stoler på at du gjør alt du kan for å gi valpen det beste hjemmet i hele verden. Vi stoler på at du gjør det som er best for valpen, og at du ikke gir den opp selv når den er på sitt vanskeligste.

Når du kommer for å hente valpen, har du kanskje gjort deg opp en mening om hvordan frakte valpen hjem. Vi anbefaler å være minst to i bilen - slik at den ene kan ha valpen i fanget. Uansett hvor mye oppdretter kjører med valpen, vil den synes første tur i bil alene uten mor og søsken, er skummel og uvant. Da gir det valpen en ekstra trygghet å få sitte i fanget. Vi sliter ut valpene før de skal reise, slik at de som regel sovner ganske fort i bilen. Har man ikke mulighet til å være to, ta gjerne med et lite bur som kan stå i forsetet slik at du kan prate med valpen og gi den trygghet på at du er der. Ellers er det lurt å ta med en skål, litt vann på en flaske, bånd, halsbånd, et pledd og gjerne noe til å tørke eventuell tiss eller oppkast. Hør gjerne med oppdretter om det følger med noe utstyr med valpen, ofte sendes det med halsbånd eller andre ting.

Valpens første døgn i nytt hjem kan være slitsomt og skummelt. Ofte sover de mye. La de styre aktiviteten de første ukene selv. La den snuse og bli kjent med hjemmet, og det er veldig viktig at det ikke kommer masse fremmede folk den første uken. Valpen trenger å bli trygg på nytt hus og ny familie, og det kan virke forvirrende og være slitsomt for valpen å stadig måtte forholde seg til nye folk. Selv om familie og venner gjerne vil hilse på valpen - vent til den har fått roet seg i hjemmet sitt først. Tren på å tisse ute med en gang, ha alle de regler den skal ha som voksen, med en gang. Ikke la den for eksempel sove i sofaen og senga mens den er valp, og så nekte den det når den blir voksen. Ha faste regler og vær konsekvent, det er bedre for valpen og blir mer forutsigbart.

Første tiden hos eier skal handle om å bli kjent. Gi masse godbiter, tren på sitt og bli, tren på å tisse ute, gå i bånd, ikke bite, lær den reglene i huset. Den trenger ikke mye tur for å mosjonere i begynnelsen, det er nok med alt det nye den skal lære og bli kjent med. Korte turer i nabolaget, bare for å tisse og leke litt, er bedre enn å dra valpen med på lange gåturer. Etter hvert kan man begynne å ta med seg valpen overalt, gå litt lengre turer, la den treffe masse folk og ellers la den møte alt det som den kan komme borti som voksen hund.

Den første natten kan man godt sove i nærheten av valpen. Bestem deg først for hvor du vil valpen skal sove om natten senere. Skal den ligge på stuegulvet? Legg deg på sofaen første natten og la valpen ha en seng eller buret sitt nedenfor sofaen, slik at den får være i nærheten av deg. Luft den godt rett før sengetid, og for all del - ikke gi den mat de siste 4-5 timene før legging, da blir du nødt til å opp og natten og lufte valpen. Ofte sover valpene våre gjennom natten fra første natt, fordi de har fått lære god døgnrytme av våre andre hunder. Dette kan dog variere noe. Våkner valpen, luft den, så slipper du å vaske gulv på natten. Men lek ikke med den eller gi for mye oppmerksomhet. Den må lære at foreldrene er ganske kjedelige på natten, for da skal vi sove.

Det beste for valpen er at man er hjemme den første uken. Men har man ikke mulighet til dette så finnes det andre alternativ. Man kan ta med valpen i bilen på jobb (eller på jobb om man får det, selvfølgelig), man kan hjem å lufte valpen i pausen, eller man kan avgrense valpens område mens man er borte, slik at den ikke tisser og bæsjer i hele huset. Det er veldig viktig at man ikke bare plasserer valpen i et bur fra første dag, og forventer at den skal kunne holde seg en vanlig arbeidsdag. En valp er som en baby, den kontrollerer ikke enda når den skal tisse, og derfor vil det bli tiss i buret. Da lærer ikke valpen å bli husren, fordi den blir vant til å sitte i eget tiss hele dagen. Steng av for eksempel kjøkkenet med grind, slik at den har et mindre område å være alene på.

 Lykke til!