2021

.

Vi vil gjerne komme i kontakt med familier som vil bruke valpene til jakt, sporarbeid, lydighet, rallylydighet, agility, eller utstilling! Vi selger selvfølgelig valpene som familiehunder også, men vi vil prioritere de som har et aktivt bruk planlagt for hunden.

Vårt siste kull på Freya, som tidligere har gitt oss så flotte valper. Fra før har hun to kull med 6 valper i hver, og fordi vi er så fornøyde med valpene, både gemytt, helse og eksteriør, har vi bestemt at hun skal få et siste kull. Ettersom hennes far er en avlsmatador (en hund med svært mange avkom), er vi litt forsiktige når det gjelder avl på henne. Det vil si, vi bruker hannhunder som ikke blir brukt for mye i avl, vi avler med lave innavlsgrader, og vi sørger for at ikke for mange av hennes avkom går videre i avl, eller blir brukt for mye i avl. Til nå ser det ut som at kun noen få av hennes avkom vil få egne valper. Denne gangen har vi valgt en hannhund som ikke har noen kull fra før, som har en spennende stamtavle, som er både pen å se på og kan bruke hodet. Vi har valgt Messi fra Vaalebjønn, som i kombinasjon med Freya gir 0,7% innavl over 6 generasjoner. 
Vi har veldig stor tro på kombinasjonen som utstillingshunder, jakthunder og familiehunder.

Interesserte bes om å følge med på facebook "Fjelltroll Of Norway".

Navn: Vaalebjønn's Db Messi
Reg.nr: NO56745/17
Rase: Norsk Buhund
Farge: Blakk 
Født: 07.10.2017
Størrelse: 18 kg
Innavlsprosent: 1,2% 
Oppdretter: Sverre Ims 

Mor: N SE UCH Vaalebjønn's Rb Vibe
Far: N UCH VIXIR's Bauta Baldersson

HD: B/C index 93 (sept 2021)
Øyne: 2021 intet påvist

Beste utstillingsresultat: 
Arbeid: 2. premie blodspor, 7.premie ferskspor

Avkom: ingen

Navn: Leika
Reg.nr: NO41456/17
Rase: Norsk Buhund
Farge: Blakk
Født: 08.04.2017
Størrelse: 13 kg
Innavlsprosent: 3,59%
Oppdretter: Else Lillesæter 

Mor: Topsy
Far: CIB NORD UCH Kimura's Peer Gynt

HD: B/B index 96 (sept 2021)
Øyne: 2018 Intet påvist, 2020 Intet påvist

Beste utstillingsresultat: Exc, ck, res-cert
Arbeid: Er blitt brukt som båndhund til jakt, felt elg for henne.

Avkom: 12 valper på 2 kull

Messi's far er VIXIR's Bauta Baldersson med HD B og øyelyst 5 ganger med "intet påvist". Han er norsk utstillingschampion og har mange 1-3 plasser fra agility konkurranser. I hans søskenflokk er han eneste hund som er HD røntget, men har halvsøsken med OK resultat. Han har 4 kull med tilsammen 27 avkom, hvor 10 er røntget (7 av dem fri). Han har selv en innavlsgrad på 1,3%. Bauta er blakk av farge.

Messi's mor er Vaalebjønn's Rb Vibe med HD A og øyelyst 4 ganger med "intet påvist". Hun er også norsk og svensk utstillingschampion. I en søskenflokk på 7 valper er 6 HD røntget med helt innafor resultat. 2 med svak/middels og resten fri. Halvsøsknene har også veldig greie resultat. Helt perfekt er det ingen kull som er! Hun er mor til 3 kull med tilsammen 20 valper, hvor halvparten av dem er røntget for HD. De fleste er røntget med resultat C. Selv har hun en innavlsgrad på 0,8%. Vibe er blakk av farge.

Freya's far har en lang og flott tittelrekke. Dette sier ikke noe om hvor bra hunden er, men at den er pen er det ingen tvil om! Han er dessverre benyttet for mye i avl, og har hele 39 avkom. Det er svært mye for en rase som er så liten i antall. Peer Gynt er mentaltestet med et veldig bra resultat, og viser ganske typisk atferd for Buhund i alle momenter.  Han er HD røntget fri med A, og ble første gang øyelyst fri / uten anmerkning. Dette endret seg dessverre med årene, og han viste seg å ha både Retinopati og Cortinal katarakt når han ble litt eldre. Peer Gynt er blakk av farge, og har 7 kull til sammen.

Freya's mor er en HD fri / B blakk frøken. Hun har hatt 4 kull, med 24 valper til sammen. Mye brukt hun også, for en rase som trenger at flest mulig hunder går ut i avl, istedet for at noen få får mange valper. Hun er også mye utstilt. Hele 5 ganger er hun øyelyst, og ingen av gangene har hun fått påvist noen øyesykdommer. Noe som er veldig fint, siden Freya's far har såpass ugreie diagnoser. Siste øyelysing var i en alder av 8 år, og fortsatt fri - det er bra.