G -KULLET

Valpene ble født 14. august, endelig! Denne kombinasjonen gir en innavlsgrad på 1,77%, som er forholdsvis lavt om en ser på rasens gjennomsnitt. Målet vårt er å kunne komme under 1% i våre kombinasjoner. På sikt er jeg overbevist om at det vil gå. I utgangspunktet hadde vi tenkt å bruke den blakke flottingen Fant fra Ålesund, men pga Coronapandemien fikk vi ikke gjort han ferdig til avl. Kanskje senere! 

Istedet fikk vi låne den sorte skjønnheten Loke. Han har fra før tre kull. De er fortsatt unge så man kan ikke si mye om hvordan de har blitt. Vi kunne egentlig tenkt oss å vente med å bruke han til tidligere kull var ferdig HD røntget og øyelyst. Men denne gangen hadde vi faktisk valget mellom å bruke Loke, eller ingen kull i det hele tatt. For å finne en partner til Freya som har under 5 i innavlsprosent, det er nesten helt umulig! Hennes far og øvrig slekt er så overbrukt hos rasen at det er til å bli gal av. På grunn av dette er det ikke trolig at Freya får flere kull etter dette. Istedet satser vi på å bruke hennes avkom videre i avl. 

I dette kullet forventer vi valper med høyt aktivitetsnivå, som elsker sin familie og vil beskytte sin mot alle liksomfarer. Freya har under sitt arbeid som bandhund på jakt (elg og hjort) vist at hun har en god dose jaktinstinkt. Likevel er ikke Freya noe problem å ha løs. En fantastisk spornese har hun! Loke er ikke benyttet til slikt arbeid, men er en fin, rolig og snill familiehund. Det er også Freya, selvfølgelig. Valpene vil egne seg til småbarnsfamilier så vel som aktive jegere. Eller til de som vil ha en hund til agility, eller lydighet. Godt matdriv i dem begge, noe som gjør dem enkle å trene. Kullet er allerede reservert, så det blir dessverre ingen valper for salg. 

Navn: Zeal Loke NO34759/17
Kallenavn: Loke
Født: 2018
Farge: Svart
HD: A/A (index: 117)
Øyne: fri 2020
Utstilling: Excellent, ck, res.cert
Arbeid: ingen
Far: Vaalebjønn's Ns Nikko
Mor: Vaalebjønn's Ws Svinta
Innavlskoeffisient: 3,3%
Andre kull
2019 - 6 valper med Pe-gu's Oda-tiril Ninjodatter
2020 - 4 valper med Bernegården's Gudny
2020 - 2 valper med Nordspetsens Skrållan

Loke's far er den fantastisk flotte Nikko, en sort gentleman med en pels jeg virkelig elsker. Han er HD røntget fri med A resultat, og har en bra index på 112. Innavlsgraden på han er nok litt for høy for oss, men det at han bare er brukt 2 ganger er en stor fordel. Tilsammen har han bare 11 valper, et veldig fint antall. Dessverre er det kun Loke av disse 11 som er HD røntget, som gir et feilaktig bilde av hvordan han er som avlshund. Han er øyelyst hele 5 ganger, og er fri alle gangene. Det er godt gjort, på vår rase som sliter med så mye rart på øynene. Ikke mye utstilt, med han har en 1.juniorklasse i 2010. Flott er han uansett, en av de flotteste sorte buhunder jeg har sett.
Loke's mor er Svinta som også er en sort buhund. Ei lita frøken som gjerne sier ifra når hun har noe på hjertet. Hun er HD røntget fri med B, og en index på 107. Hun er også øyelyst fri 3 ganger, og det er vi veldig glade for. Iogmed at Freya's far har ganske skumle øyediagnoser, er vi svært glad for at de andre 3 besteforeldrene har frie øyne, og vist det over mange år at de fortsetter å være fri, selv på de som begynner å dra på årene. Svinta er lita, litt for lite tyngde og kort pels, og for mye hvit. Hun er litt trang i front, og fremstår som litt spinkel. MEN, når man har med en rase som er utrydningstruet, kan man rett og slett ikke bry seg med flotte utstillingstitler. Da er det langt viktigere at den er frisk, og har noe å bidra med rent genetisk. Svinta har gitt trivelige avkom. Men har altså bare en very good og en good fra utstilling. 

Navn: Leika NO41456/17
Kallenavn: Freya
Født: 2017
Farge: Blakk
HD: B/B (index: 99)
Øyne: fri 2018
Utstilling: Excellent, ck, res.cert
Arbeid: Elgfall 2018
Far: C.I.B. NORD UCH NJV-13 SEJV-13 SEV-13 NV-14-15-16-18 NORDV-14-18 DKV-14 EUW-15-16 BEV-16 NV-17 BENELUXW-18 WW-18 NV-19 Kimura's Peer Gynt
Mor: Topsy
Innavlskoeffisient: 3,596%
Andre kull:
2019 e. Svartedals Storm
2020 e. Zeal Loke
2022 e. Vaalebjønn's Db Messi 

Freya's far har en lang og flott tittelrekke. Dette sier ikke noe om hvor bra hunden er, men at den er pen er det ingen tvil om! Han er dessverre benyttet for mye i avl, og har hele 39 avkom. Det er svært mye for en rase som er så liten i antall. Peer Gynt er mentaltestet med et veldig bra resultat, og viser ganske typisk atferd for Buhund i alle momenter. Han har blitt stilt ut mye, og har av 46 utstillinger 46 excellent med ck, 14 cert, 4 nordic cert, 35 bir og 24 cacib. Det er voldsomt fantastisk, spesielt for en buhund. Han er HD røntget fri med A, og ble første gang øyelyst fri / uten anmerkning. Dette endret seg dessverre med årene, og han viste seg å ha både Retinopati og Cortinal katarakt når han ble litt eldre. Peer Gynt er blakk av farge, og har 7 kull til sammen.
Freya's mor er en HD fri / B blakk frøken. Hun har hatt 4 kull, med 24 valper til sammen. Mye brukt hun også, for en rase som trenger at flest mulig hunder går ut i avl, istedet for at noen få får mange valper. Hun er også mye utstilt, og har 9 excellent. hun har 2 cert og er blitt best i rase en gang. Hele 5 ganger er hun øyelyst, og ingen av gangene har hun fått påvist noen øyesykdommer. Noe som er utrolig fint, siden Freya's far har såpass ugreie diagnoser. Siste øyelysing var i en alder av 8 år, og fortsatt fri - det er svært bra. Det vi liker så godt med denne frøkna, er hennes innavlsgrad. Den er på bare 1,3% på 6 generasjoner, og det er ikke så verst. Stordelen av hennes slekt er ikke overbrukt i populasjonen, det er også svært positivt.

VALPENE

Navn: Fjelltroll Glimra Morild
Kallenavn: Eira
Kjønn: Tispe
Farge: Blakk
Regnr: NO54772/20
HD: D/D
Øyne: intet påvist 2021
Meritter: excellent, ck, cert, res-nordic cert
Eier: Ingrid Ann Berg

Navn: Fjelltroll Glöd Nora Norway
Kallenavn: Sjora
Kjønn: Tispe
Farge: Blakk
Regnr: NO54770/20
HD: C/C
Øyne: intet påvist 2021
Meritter: excellent, ck, res-cert
Eier: Kennel Fjelltroll
Deleier: Silje Ludvigsen

Navn: Fjelltroll Galileoh Rosenvinge
Kallenavn: Tobias
Kjønn: Hann
Farge: Svart
Regnr: NO54768/20
HD: C/C
Øyne: intet påvist 2021
Meritter: ingen enda
Eier:

Navn: Fjelltroll Gaup Bruse
Kallenavn: Balder
Kjønn: Hann
Farge: Svart
Regnr: NO54767/20
HD: C/C
Øyne: intet påvist 2021
Meritter: ingen enda
Eier: Carina Svensson

Navn: Fjelltroll Garmr Norrøna
Kallenavn: Ayra
Kjønn: Tispe
Farge: Svart
Regnr: NO54769/20
HD: C/C
Øyne
Meritter: Exc, ck, res.cert
Eier: Tuva Monsøy

Navn: Fjelltroll Garda Stella Nova
Kallenavn: Stella
Kjønn: Tispe
Farge: Svart
Regnr: NO54771/20
HD: A/A
Øyne: pnk 2021
Meritter: ingen enda
Eier: Solveig Bergslid